Naar boven

Eclectisch wonen

Wat is nu eigenlijk precies een eclectisch interieur? En hoe creëer je een eclectic stijltje? We nemen je mee in de wereld van mixen en matchen, modern en oud en gewaagde kleurcombinaties. Durf jij het aan? Laat je inspireren en kom erachter of het eclectisch interieur iets voor je is! Kom je er zelf niet helemaal uit, vraag dan één van de interieurstylisten van KW Wonen. Ze helpen je graag op weg!

Op zoek naar een gewaagd interieur? Ga voor eclectic!


Wat is een eclectisch interieur?

De term eclectisch staat voor ‘’het beste uitkiezend’’. Oftewel, een combinatie van de woonstijlen die jij mooi vindt. Binnen het eclectisch interieur kun je een combinatie maken van oude meubels met moderne meubels, industriële stijl met art deco of wat jou ook maar aanspreekt. Hoe leuk is dat?  

Maar denk eraan, creëer wel een eenheid in het geheel en maak het niet te gek. Dit kun je doen door bijvoorbeeld wel een bepaald kleurpalet aan te houden of alle accenten in goudtint te houden of de meubels wel in dezelfde stof uitvoering te houden.

Hou je van gewaagd en sprekend? Kies een aantal opvallende en felle kleuren die goed bij elkaar passen, zoals terra, geel, diepblauw of taupe, aubergine en petrol. Het is aan te raden om dan de basis rustig te houden met bijvoorbeeld een mooie houten vloer. 

Liever een rustiger eclectisch interieur? Dat kan natuurlijk ook. Ga voor neutrale kleuren en meubels binnen een aantal stijlen en creëer hiermee een eenheid. Bijvoorbeeld een gaaf Perzisch tapijt in rustige kleuren, een antiek houten kastje, een velours stoel en een mooie fotowand met verschillende lijsten met rustige kleurgebruik in de afbeeldingen. 

  

Welke meubels passen binnen een eclectisch interieur?

De meubels binnen een eclectisch interieur kunnen uiteenlopen van antieke tot moderne meubels. Over het algemeen worden veel meubels van rommelmarkten en tweedehandswinkels gecombineerd met moderne meubels. Het leuke aan tweedehands meubels is dat je er helemaal je eigen draai aan kan geven, bijvoorbeeld door ‘m een likje verf te geven. In combinatie met moderne meubels geeft dit een supertoffe uitstraling. Leg een gaaf kleed op de grond, onder een tafel of gedeeltelijk onder de bank en laat het een eyecatcher zijn. Ook de stof fluweel kan niet ontbreken. Ga voor een fluwelen bank of stoel in een hippe kleur en combineren maar. Alles kan en alles mag, zolang je maar eenheid behoudt. Hoe gaaf is dat?

Welke kleuren passen bij een eclectisch interieur?

Eigenlijk passen alle kleuren binnen een eclectisch interieur. Kies je voor felle, gewaagde en aanwezige kleuren? Denk dan aan een rustige basis. Kies je voor een rustig eclectisch interieur? Ga dan voor meerdere, zachte kleuren. Laat je inspireren door onderstaande ideeën en kom tot je eigen gecreëerde eclectische interieur. 

 
 

Welke accessoires gebruik je binnen een eclectisch interieur?

De accessoires spelen een grote rol! Maar welke accessoires kun je wel en niet gebruiken? Binnen een eclectisch interieur kun je spelen met allerlei soorten accessoires. Dat ene souvenir met een hoop herinneringen, stapels boeken, de gouden, kolossale kroonluchter of andere accessoires uit bijvoorbeeld een tweedehandswinkel.

Denk ook aan posters, fotolijsten in allerlei soorten, kleuren en formaten, grote schilderijen en niet te ontbreken (grote) planten. Plaats een grote plant in de ruimte en zet deze in een opvallende pot. Dit creëert sfeer en geeft kleur aan het interieur.

DIY is ook heel passend binnen een eclectisch interieur. Koop bijvoorbeeld (foto)lijsten bij een tweedehandswinkel in allerlei soorten stijlen en plaats er stukken behang in. Bij KW Wonen kun je uren bladeren door onze behangboeken en jouw perfecte matches uitkiezen. We kunnen alles per rol voor je bestellen. Maak een mooie collage op een muur van al je lijsten en creëer een te gekke look. Of ook leuk; verf meubels en accessoires in jouw kleurpalet. Koop een tweedehands kast en geef het item een tweede leven. Verf hem in een felle kleur en maak het de eyecatcher van je interieur. Schuren, schilderen en voilà daar heb je het begin van een eclectisch interieur.

Bij KW Wonen kunnen we meer dan 100.000 kleuren voor je mengen, dus keuze genoeg

Vind jouw KW Wonen winkel
 
Eclectisch wonen: tips and tricks
  • Schilder het plafond mee en creëer een supergave, gewaagde eenheid!  
  • Pas op dat het geen rommelig uiterlijk krijgt. Houd het netjes, denk aan een goede basis en creëer genoeg opbergruimte.
  • Gebruik gouden accessoires en kleuren. Heel modern en dit kan net de laatste finishing touch geven.
  • Speel met behang! Kies voor een sprekend behangetje en houd de rest rustig of gewoon lekker druk. Op zoek naar nét even anders? Mix en match verschillende behangetjes en creëer een fantastische look.
Zie je dat gave kleed liggen? Past perfect binnen een eclectisch interieur. Je kunt bij KW Wonen zelfs je eigen kleed op maat samenstellen, waarbij je meerdere stoffen in één kleed kunt combineren! Kom bij ons langs om alle dessins te bekijken.
 

Het eclectische interieur doortrekken naar de slaapkamer? Waarom niet! Een donkere warme uitstraling in combinatie met een opvallende vloerbedekking doet het erg goed in de slaapkamer.