Naar boven

Kapstok met lambrisering

Een saaie, witte muur in huis die wel wat aandacht kan gebruiken? Geef de muur kleur, sfeer én een functie met deze do-it-yourself!
 
Wat heb je nodig?Aan de slag! Met deze benodigdheden tover je een saaie muur zo om!
 • Muurverf in 2 kleuren (wij kozen de kleuren: HC363 Caramel en D6.40.35). Vraag jouw KW Wonen deze kleuren te mengen.
 • Lakverf in dezelfde kleur als de muur (D6.40.35)
 • Verfbenodigdheden
 • Houten planken
 • Kapstok haakjes
 • Pluggen en schroeven
 • Plamuur (lak overschilderbaar)
 • Boor- en schroefmachine
 • Schuurpapier
 • Kruislijnlaser of rolbandmaat
 • Waterpas
 
Stap 1 - Het schuren van de plank 

Wil je echt een statement maken? Maak de kapstok dan over de hele breedte van de muur. Neem de maten op en laat de planken op maat zagen bij jouw bouwmarkt. Wij kozen voor mdf. Schuur de randen van de planken voor een strak resultaat.

Stap 2 - Het bepalen van de haakjes 

Bepaal met een kruislijnlaser de plek van de kapsok haakjes. Met de kruislijnlaser zorg je er voor dat je een horizontale recht lijn krijgt en dat alle haakjes op dezelfde hoogte zitten.

Stap 3 - Het lakken van de plank

Verf de plankjes met een lakroller. Doe dit wel een dag voor dat je het op gaat hangen. Lak heeft een langere droogtijd dan muurverf.

 
Stap 4 - Het verven van de muur

Bepaal op de muur hoe hoog je dat kapstok wilt hangen. Dit kun je doen met een kruislijnlaser of meet vanaf de grond en zet vervolgens een lijn. Plak de muur af met afplaktape zodat het netjes blijft. Verf het onderste deel.

Je kan er voor kiezen om ook het deel boven de labrisering een kleur te geven. Zoals op het voorbeeld hebben wij dit wel gedaan. Maak weer een rechte lijn met de waterpas en plak het gedeelte weer af. 


Stap 5 - Het ophangen van de kapstok

Als al het verf droog is kan je beginnen met het ophangen van de kapstok. Je kan er voor kiezen om de kapstok in losse delen aan de muur te bevestigen of van te voren al 1 geheel te maken. Zet een rechte lijn op de muur zodat de kapstok straks recht hangt. Maak gaten met een boor door het hout en de muur heen. Zo heb de de gaten precies op de goede plek en gaat het ophangen een stuk sneller. Doe de pluggen in de muur. Wij kozen voor 8mm pluggen, omdat de kapstok van zichzelf best zwaar is en er ook nog wat gewicht aan en op komt.

Nu de kapstok hangt kan je de schroeven nog wegwerken met plamuur. Laat dat drogen en schuur de plank weer iets op en geef de plank een 2e laag verf. Zo vallen de schroefgaten niet meer op en ziet het er netjes uit.


 
Stap 6 - Het decoreren

Nu de plank hangt en helemaal droog is, kun je beginnen met het decoreren van de plank! Match de accessoires met de muur door te kiezen voor dezelfde tinten of kies juist een heel andere kleur als mooie tegenhanger.

Psst... zie je die mooie ovalen terrazzo onderzetter staan? Deze kun je ook zelf maken